לרגל תחילת עונת האגסים ולקראת יום הסוכרת הבינלאומי, שיצוין ב- 14 בנובמבר, כמה דברים שלא ידעתם על היתרונות הבריאותיים של הפרי הכי מדליק, שהתגלה במחקר כיעיל למניעת סכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם בשלבים המוקדמים ומתכון לסלט קיסר עם אגסי אנג'ו אדומים, שקדים קלויים וגבינה כחולה.

לא תאמינו, אך ישראל נחשב למעצמה בכל הנוגע לצריכת אגסים, כשמדי שנה 33 אלף טון אגסים נחטפים מהמדפים – מתוכם עד כ-25 אלף טון מגודלים בארץ והשאר מיובאים מצפון מערב ארה"ב, ממדינות כמו וושינגטון ואורגון לרגלי הרי הרוקי המושלגים המתמחות בגידולי אגסים כמו אנג'ו אדום ובוסק חלוד הפופולאריים בארץ.

סלט קיסר עם אגסים צילום באדיבות יובל בר נר
סלט קיסר עם אגסים צילום באדיבות יובל בר נר

את היתרונות הבריאותיים של האגס אנו כבר מכירים: הרבה סיבים תזונתיים (אגס אחד מספק כ -24 אחוזים מצריכת סיבים ביום), נוגדי חמצון ואשלגן (190 מ"ג אשלגן ליחידה) המעשירים את התפריט היומי שלנו גם במנה גדושה גם של ויטמין C ורק 100 קלורית ליחידה. כל זאת ללא שומן, ללא נתרן וללא כולסטרול (!) – כך שהוספת אגס לתפריט היא בהחלט הזדמנות להפוך את היום לבריאותי יותר.

במחקר מוביל שהתמקד ביתרונות הפרוביוטיים הפוטנציאליים של האגס התגלה כי לאגס גם תפקיד מכריע בהתמודדות עם סוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם. המחקר, שהתקיים באורגון במרץ 2015, בראשונות של ד"ר דיפאייאן סרקר, בחן את התרכובות שנמצאו בשני סוגי אגסים וגילה כי לתרכובות אלו השפעה לטובה על מחלות כרוניות בקיבה ובמעורבות של זיהום חיידקי כרוני השכיח אצל בני אדם.

במסגרת המחקר נבדקה השפעת אגסים גם בהקשר למחלת הסכרת ונמצא כי תרכובות כמו phenolics, הנמצאות בשפע באגסים לצד נוגדי חמצון, גורמות להאטה באנזימים הקשורים לעמילן ולגלוקוז – מהלך חיובי להתמודדות עם שלבים מוקדמים של היפרגליקמיה ויותרת לחץ דם הגורמת לסוכרת. כיום מנבאים כי תוצאות המחקר יכולים להביא לפיתוח של תרופות חדשות, ומהווים בסיס לביצוע מחקרים נוספים בעתיד.

איך בודקים אם האגס בשל? לוחצים על צוואר האגס ובודקים אם הוא מגיב ללחיצה בחיבה: אם הבוהן מצליחה ללחוץ מעט והצוואר מגיב ברכות, סימן שהאגס שבידכם ראוי לנגיסה.

באדיבות מועצת האגסים האמריקאית בישראל, המייצגת כ-1600 מגדלי אגסים בצפון מערב ארה"ב במדינות וושינגטון ואורגון. בארץ משווקים שלושה זנים פופולאריים במיוחד של אגסים אמריקאים: בוסק, אגס בצבע חלודה, השומר על צורתו גם במהלך בישול בטמפ' גבוהות ולכן מתאים לצלייה או אפייה. ואגסי האנג'ו הירוק והאדום, אגסים עזי טעם, עסיסיות ומתיקות.

יובל בר-נר, "איש האגסים", מציג  מתכונים עם אגסים אמריקאים- מוקדש לאלה שרמת הסוכר בדמם גבוהה וגם למי ששומרים על דיאטה:

סלט קיסר עם אגסי אנג'ו אדומים, שקדים קלויים וגבינה כחולה

מצרכים ל-3 מנות:

1 ראש חסה ערבית , מופרד לעלים, שטוף ומיובש

50 גר' שקדים פרוסים וקלויים

50 גר' גבינה כחולה (כמו רוקפור)איכותית מפוררת

שני אגסי אנג'ו פרוסים לפרוסות דקות או גפרורים

לרוטב:

3 כפות רוטב דגים תאילנדי

שן שום גדולה כתושה

מיץ וקליפה מגורדת מחצי לימון גדול

5 כפות גדושות מיונז דל קלוריות

3 כפות שמן זית

3 כפות מים קרים

מעט מלח ופלפל לפי הצורך

אופן ההכנה:

  1. קורעים את עלי החסה לחתיכות בינוניות ושמים בקערה גדולה יחד עם האגסים.
  1. שמים את חומרי הרוטב בצנצנת ומנערים היטב עד קבלת רוטב אחיד. מתקנים עם מלח ופלפל לפי הטעם.
  2.  יוצקים את הרוטב על החסה והאגסים ומערבבים בעדינות עד ציפוי
  3. מעבירים לצלחות הגשה. מפזרים מעל גבינה מפוררת ושקדים קלויים. מגישים.

רצועות סינטה צרובה על סלט ירוק, אגסים ופרמג'אנו – "טליאטה אלה רוקולה"

מצרכים ל-2 מנות:

400  גר' בשר סינטה, נקי משומן ופרוס לפרוסות בעובי חצי ס"מ

150 גר' עלים ירוקים שטופים ומיובשים

40 גר'  שבבי גבינת פרמג'אנו (עם קולפן ירקות)

2 אגסי אנג'ו בשלים פרוסים דק

מיץ מחצי לימון

שמן זית איכותי

מלח ופלפל שחור

אופן ההכנה:
1. מכינים את הסלט- שמים בקערה את העלים והאגסים. מתבלים בלימון, מלח, פלפל ומעט שמן זית ומסדרים בצורה שטוחה על שתי צלחות.

  1. מחממים היטב מחבת כבדה. מתבלים את הבשר במלח ופלפל משני הצדדים.
  2. יוצקים מעט שמן זית למחבת ומחכים שתעשן. מניחים את רצועות הסינטה וצורבים כ-10 שניות מכל צד. מורידים את הבשר מן המחבת היישר על סלט העלים. מפזרים מעל את שבבי הפרמג'אנו ומגישים.