Site icon תרבוש אתר תרבות ופנאי לציבור הדתי

5 עובדות על הצפירה

אחת הדרכים לציין את יום הזיכרון בישראל היא באמצעות צפירה שנמשכת 2 דקות. אבל מה אנחנו לא יודעים עליה? הנה 5 עובדות מפתיעות

הבחירה לציין את יום הזיכרון באמצעות צפירה אינה ייחודית לישראל. גם במדינות אירופה ובחלק ממדינות ארצות הברית משתמשים בצפירה כדי לסמן סולידריות והאמת היא שהמנהג הגיע מלכתחילה מהבריטים. הם ככל הנראה היו הראשונים שהשמיעו צפירת זיכרון, אך עם הזמן המנהג הפסיק ואצלנו הוא נשאר.

אבל למרות נוכחות הצפירה בחיי הישראלים, יש 5 עובדות שככל הנראה לא ידעתם עליה:

  1. אי מתן כבוד לצפירה היא עבירה על החוק

החוק הישראלי קובע שאי מתן כבוד לצפירה על ידי הפסקת העבודה והתנועה בדרכים היא עבירה. העונש על העבירה הזו הוא קנס כספי, זאת על אף שיש אוכלוסיות כמו החרדים שרואות בצפירה מנהג של גויים. המשמעות בפועל היא שחייבים על פי חוק להפסיק מכל מלאכה בעת הצפירה וזאת כדי להימנע מסנקציות.

צילום: pexels
  1. הסיבה להבדלים בצפירות לא קשורה לחשיבות שונה של ימי הזיכרון

ההנחה הרווחת היא שביום הזיכרון יש שתי צפירות וביום השואה יש רק צפירה אחת מחמת חשיבות שונה של שני הימים הללו בעיני מישהו. בפועל, הסיבה היא חקיקה בזמנים שונים. היות וההחלטה לציין את ימי הזיכרון התקבלה בתקופות אחרות, אופי החקיקה השתנה ונוצרו הבדלים: יש צפירה של 2 דקות בבוקר יום הזיכרון לשואה ולגבורה, צפירה של דקה בערב יום הזיכרון וצפירה נוספת של 2 דקות בבוקר יום הזיכרון ולפני פתיחת טקסי האזכרות הממלכתיים בבתי העלמין הצבאיים.

  1. בעבר הושמעה צפירה שלישית

המבוגרים בינינו זוכרים שעד שנות ה-80 הושמעה צפירה שלישית בסיום יום הזיכרון ועם המעבר לחגיגות יום העצמאות. המנהג הזה גרר ביקורת ציבורית שהתייחסה לכך שמדובר במעבר חד מדי ולכן הוא התבטל. עם זאת, יש כאלה שטוענים עד היום שיש להוסיף צפירה שלישית או לציין בכל דרך אחרת את המעבר בין יום הזיכרון ליום העצמאות.

  1. יש בישראל מעל 3,000 צופרים

הצופרים שמשמשים להשמעת אזעקות במצבי מלחמה וחירום הם אותם אלו שמשמעים את הצפירה בימי הזיכרון. מבחינה טכנית, מדובר בכמות של מעל 3,000 צופרים שמפוזרים בכל רחבי הארץ. הצופרים גם עוברים בדיקה תקופתית והם נדרשים לעמוד בסטנדרטים מסוימים של זמינות, עוצמה ובקרה.

  1. הפעם הראשונה בה הושמעה צפירה הייתה נובמבר 1949

הבריטים השמיעו בישראל צפירות לציון סיום מלחמת העולם הראשונה עוד לפני הכרזת העצמאות. עם זאת, ישראל עצמה השמיעה את הצפירה הראשונה רק בנובמבר 1949. זה קרה במהלך טקסי לוויה ואזכרות של חללי מלחמת העצמאות, עם יוזמה של מועצות מקומיות. ב-1953 אף נקבע שאורך הצפירה יהיה 3 דקות ו-5 שנים לאחר מכן היא קוצרה ל-2 דקות.

Exit mobile version